Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Tour de France i blodet

Tour de France som en del af vores DNA

Cykelnerven er Scleroseforeningens velgørenheds cykelevent. Hvert år i juni cykler vi de  afgørende Tour-bjerge ganske få uger før selve tour feltet kæmper på de selv samme bjerge.

Cykelnerven har Tour de France i blodet. Årets Tour de France-rute er nemlig helt afgørende for, hvor vi på årets Cykelnerven cykler for at samle penge ind til forskningen i sclerose.

Hvert år udarbejdes ruten på Cykelnerven nemlig ud fra, at de mest afgørende Tour de France-stigninger fra årets løb skal krydses og gennemføres af vores ryttere. Med andre ord betyder det altså, at du som deltager på Cykelnerven kommer til at cykle de præcis samme bjerge, som de professionelle Tour de France-ryttere cykler blot få uger efter. Dét er ganske unikt, og dét er det, vi kan på Cykelnerven. Vi kan give dig en cykel- og Tour de France-oplevelse ud over det sædvanlige. 

Ja, en cykeloplevelse ud over det sædvanlige, hvor det storslåede franske bjerglandskab, det særlige kammeratskab og ikke mindst den vigtige sag skaber minder for livet.

Danmarks hårdeste velgørenhedsevent

Cykelnerven er den ultimative sportslige udfordring på to hjul, og derfor er vi stolte over at kunne slå os fast som Danmarks hårdeste velgørenhedsevent.  

Her kæmper vores dedikerede cykelentusiaster sig op og ned ad de franske bjerge for at sætte fokus på sclerose som invaliderende kronisk sygdom, men vigtigst af alt for at samle penge ind til forskningen i sclerose. Og de gør det med manér. Hvert år indgås der samarbejder med sportslige partnere, der er med til at planlægge og afvikle Cykelnerven op til og i Frankrig. Igen i år er det vores sportsansvarlige, Bo Velds Andresen, der varetager opgaven med at guide og coache rytterne gennem dagene i Frankrig, men det er også ham sammen med vores rejsepartner, TravelSense, og resten af holdet bag Cykelnerven, der står for hele planlægningen af turen i de franske Tour-bjerge.  

Bo vil også være den, der igen i år har teten for de mange frivillige coaches, der er med hvert år i Frankrig til at guide og hjælpe alle rytterne godt igennem dagene i Frankrig. I dagene i Frankrig bliver rytterne opdelt i grupper efter niveau, hvor Bo har det forkromede overblik og sørger for at coache og hjælpe de mest pressede ryttere godt igennem alle fire dage. 

Lokalt sammenhold

Cykelnerven består af lokale hold fordelt over hele Danmark. Hvert hold er ledet og drevet af én eller flere holdkaptajner, der arrangerer de ugentlige fællestræninger (én om ugen i vinterperioden og to i forårs-/sommerperioden). De sørger for, at der bliver skabt et stærkt socialt fundament forud for turen i Frankrig og giver samtidig en håndsrækning til at få passet sin træning.  

På den måde får du som rytter både kyndig vejledning til din træning og den fysiske udfordring, der venter i bjergene, men giver samtidig en unik mulighed for at møde ligesindede cykelentusiaster i lokalområdet. 

Hvad kræver det som rytter at være med på Cykelnerven?

Der er en grund til, at vi kalder Cykelnerven for Danmarks hårdeste velgørenhedsevent. Vi cykler de mest afgørende Tour de France-stigninger i Frankrig, og det kræver solid forberedelse, inden du starter opkørslen af stigninger som; Granon, Galibier, Alpe d'Huez, Iseran og Tourmalet. Derfor bliver du vejledt og hjulpet til træning gennem vores holdkaptajner - og ligeledes vores sportslige samarbejdspartnere.  

Dog er det vigtigt for os at påpege, at de ugentlige træninger med dit lokale hold ikke kan stå alene som forberedelse - det er påkrævet, at du selvtræner og sikrer en god fysisk form i månederne op til turen.  

Etaperne varierer i længde og i sværhedsgrad i Frankrig, og det kan derfor være svært at sige præcis hvilken form, du skal være i. Normalvis ligger turens samlede distance på 300-350 km fordelt på fire etaper med tilhørende 10.000-11.500 højdemeter. Det lyder hård, og det er det også. Men vi tror på og ved, at med vores vejledning og med fast deltagelse på de lokale holdtræninger kan de fleste motionister være med på Cykelnerven.  

Så tøv ikke med at sende en ansøgning til turen, selvom du er ny i bjergcykling. Alle ansøgninger bliver gennemgået. 

Hvad koster det?

Når vi kender årets rute – i hvilke byer vi skal overnatte, og hvortil vi skal flyve – kommer vi med en billetpris. Billetprisen inkluderer rejse, fuld forplejning og transport af cykler til/fra Danmark.  

I 2024 koster rejsen 11.500 kr., og denne pris kan variere fra år til år. 

Hvad kæmper vi for på Cykelnerven?

På Cykelnerven kæmper vi for en verden uden sclerose, og det gør vi på flere forskellige måder. Vi gør det primært ved at bidrage til og støtte den uundværlige forskning i sygdommen – men hvad er sclerose egentlig?  

Får du sclerose, skyldes det en fejl i dit immunsystem, som går til angreb på nervecellerne i dit centralnervesystem. Centralnervesystemet består af nerverne i din hjerne og rygmarv samt synsnerverne. Det betyder, at nerverne ikke kan kommunikere ordentligt, og det viser sig i form af forskellige symptomer. Der findes tre former for sclerose: attakvis, primær progressiv og sekundær progressiv, og ved alle former for sclerose angriber kroppens immunforsvar fejlagtigt kroppens nervesystem, men de tre former vises forskelligt hos den enkelte sygdomsramte. 

Der kan være mange forskellige symptomer forbundet med sclerose. De fleste vil som noget af det første mærke til føleforstyrrelser, nedsat muskelkraft, synsforstyrrelser eller balanceforstyrrelser, men de hyppigste tegn på sclerose er træthed eller mathed i kroppen, usikker balance, nedsat kraft i arme og ben, føleforstyrrelser eller prikken i dele af kroppen. Derudover oplever mange mennesker med sclerose også mentale og kognitive påvirkninger. 

Du kan læse mere om sygdommen her: https://www.scleroseforeningen.dk/viden-om/hvad-er-sclerose/disse-symptomer-og-foelgevirkninger-kan-du-opleve-ved-sclerose

Hvor meget skal du samle ind på Cykelnerven?

Når du tilmelder dig Cykelnerven, forpligter du dig som rytter til et indsamlingsmål på 15.000 kr.  

Det kræver en masse frivillige timer forud for turen til Frankrig, og indsamlingsmålet er individuelt, men kan også løses sammen med resten af sit lokale hold. 

Alle ryttere får oprettet en indsamlingsside på Cykelnerven.dk, der er samlingspunktet for alle donationer og sponsorater, som rytterne indsamler. Sidder du med en idé, et spørgsmål eller noget helt tredje, så tøv ikke med at skrive til Cykelnerven på: cykelnerven@scleroseforeningen.dk.