Kort om sclerose

CN_2018_Dag1_Portillon_003_Hi Res.jpg

Multipel sclerose (MS) er en kronisk neurologisk autoimmun sygdom, hvor immunforsvaret går til angreb på nervecellerne i centralnervesystemet. Sygdommen er uhelbredelig, og for de fleste forværres den år for år.

Uforudsigeligt sygdomsforløb

Ingen sygdomsforløb er ens. For nogen bryder sygdommen ud voldsomt og pludseligt, mens det for andre sker langsomt og gradvist. Ens for alle mennesker med sclerose er, at diagnosen ændrer deres liv for altid,. Det gælder både for dem selv og for de pårørende, som skal leve med en kronisk sygdom tæt inde på livet hver eneste dag.

Knap 16.000 danskere lider i dag af sclerose, mens der på verdensplan anslås at være omkring 2,4 mio. mennesker med sclerose. Hvert år kommer der mellem 600 og 700 nye tilfælde til herhjemme. Det svarer til, at to danskere får diagnosen hver eneste dag året rundt.

Rammer tilfældigt

Sclerose er ikke en livsstilssygdom, men rammer tilfældigt og ofte uden forvarsel. Kvinder under 40 år er den mest udsatte befolkningsgruppe, uden at man kender årsagen. 6 ud af 10 danskere med sclerose har sygdomsdebut inden de bliver 40 år. Mens antallet af mænd med sclerose næsten er konstant, er antallet af særligt yngre kvinder kraftigt stigende.

Flere kvinder end mænd

I Danmark er 2 ud af 3 mennesker med sclerose kvinder, og antallet af kvinder med sclerose er næsten fordoblet siden 1970’erne.

I løbet af de seneste 40 år er sclerose gået fra at ramme mænd og kvinder lige ofte, til i dag at ramme dobbelt så mange kvinder som mænd uden at man ved hvorfor. Der er derfor stadig et stort behov for at indsamle penge til forskning. Ny forskning i både årsager til sygdommen og bedre behandlingsformer er afgørende for de mennesker, som lever med sclerose hver eneste dag.

Og det er dem, vi kæmper for i de franske bjerge.